PLA 3D Filament Guide för 3D-Skrivare

PLA 3D Filament är en av de vanligaste 3D filamentet på marknaden och vi rekommenderar alla som vill göra enklare prototyper och design föremål att börja skriva ut i PLA plast på din 3D Skrivare.
Det finns två standarder på marknaden, filament PLA 1.75 mm och 2.75mm varav 1.75mm är det vanligaste förekommande.

Vad är PLA filament tillverkat av?

 • PLA, Polylactic acid är en miljövänlig plast som görs av majs och andra naturliga råvaror. Det gör att PLA är en av den mest naturvänliga filamentet vi kan använda.

  Vilka material egenskaper har PLA?

  • PLA är ett prisvärt 3D filament som kostar från ca 199SEK ink moms.
  • PLA filament tål temperaturer på upp till ca 60C.
   Det begränsar tyvärr användningsområdet för PLA, gör du exempelvis en 3D-utskrift som du sedan glömmer i bilen en varm sommardag så är det stor risk att din 3D modell spricker eller deformeras av värmen.
  • Bryts ner av UV-Ljus, Materialet är inte lämpligt för användning utomhus.
  • Modeller 3D utskrivna i PLA plast kan brytas ner i naturen, det tar ca 10år
  • PLA plast egenskaper - Det är ett styvt, men sprött material. Det passar bra för användning av exempelvis konsoler, design föremål, prototyper m.m.

  Hur gör jag 3D-utskrifter i PLA 3D filament? - Checklista

   1/ Rengör bygg plattform
  2/ Applicera vid behov ett fästmedel
  3/ Var noggrann att din byggplattform är kalibrerad i rätt nivå
  4/ Värm 3D-skrivarens munstycke mellan 190-220 Grader. För Azurefilm PLA rekommenderar vi ca 205C vid 0.2mm lager och en hastighet på 60mm/s
  5/ Värm din byggplattform tilL
      - Första lagret ca 60C
      - Vid andra lager räcker oftast ca 50C
  6/ Part Cooling fan - Alltid påslagen med PLA filament! Har du en innesluten bygg kammare så se till att öppna upp en lucka, PLA skrivs ut bäst i rumstemperatur och är känslig mot värme
  7/ För efterbehandling kan du använda våtslippapper, sprayfiller eller olika knivar/filar för att ta bort eventuella defekter.


  Vilka olika typer av PLA filament finns?

  • SILK PLA filament, ger en glansig, färgrik och estetisk snygg yta! Se våra grymma SILK Filament här
  • Matt PLA filament, Ger en estetisk matt yta som döljer lager liner, exempel på dessa är Azurefilm pastel PLA , Fiberlogy Pastel PLA eller Fiberlogy R-PLA
  • Wood PLA filament, Vi har snygga trä filament som efterliknar olika träslag som gran, tall, kork m.m Filamentet innehåller träflisor och luktar även trä när du skriver ut med det. OBS: Använd en rosttfri nozzle eller härdad nozzle. Träflisorna sliter ut vanliga mässing munstycken.
  • HT-PLA filament, Ett modifierat ”High Temperature” och extra starkt PLA 3D printer filament som oftast 3D printas i högre temperaturer än standard materialet. Det är lika lätt att skriva ut med som vanligt PLA men tål högre temperaturer och är starkare. Vi lagerför Azurefilm PLA Strongman
  • PLA Kolfiber filament – Kolfiber gör din modell styvare, lättare och något mer värmetåligt. Kolfiber ger också en matt yta och gömmer lager linjerna!

  Hur förvarar jag PLA filament på bästa sätt?

  • PLA plast inte är hygroskopiskt (Suger åt sig fukt från omgivningen)
  • Det går bra att förvara PLA i vanligt rumstemperatur under lång tid utan att filamentet försämras. Vi har förvarat öppna filament rullar med PLA i över 5 år. Det som kan märkas på äldre filament är att filaments1.75mm tråd blir sprött och går av lättare. Går filament tråden av så kan det bli jobbigt att få bort filament rester från 3D Skrivarens extruder och hotend.
  • Det bästa sättet att förvara alla olika typer av 3D filament är dammfritt och helst inpackat i en påse med en fukt uppslukare. När ett filament suger åt fukt och damm finns risk att din extruder och hotend blir blokerat av smuts, även kallat ”clogging”.
  • Vi har ESUN evaccum påsar som passar perfekt till förvaring av de flesta filament